NEDERLAND - Borstkankerpatiënten hebben geen toestemming van de verzekeraar meer nodig voor een borstreconstructie.
Voortaan beslist de plastisch chirurg daar altijd over. Naar verwachting kunnen daardoor ieder jaar honderden vrouwen meer geopereerd worden. Nu zouden vrouwen in een "lang en niet-transparant proces" terechtkomen.
Jaarlijks ondergaan zo'n zes- tot zevenhonderd vrouwen een reconstructie operatie nadat hun borst is geamputeerd vanwege borstkanker. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie verwacht dat daar jaarlijks ongeveer drie- tot vierhonderd vrouwen bij komen van wie die operatie voorheen niet zou worden vergoed door de verzekeraar. "Vrouwen kunnen nu gewoon met hun arts in gesprek en weten dan meteen of ze in aanmerking komen voor een operatie", zegt een woordvoerder van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. "Zo voorkomen we ook dat een chirurg eerst groen licht geeft en dat de vrouw na lang wachten alsnog teleurgesteld wordt door de verzekeraar."
Voor een eerste borstreconstructie was al geen akkoord van de verzekeraar nodig. Het besluit slaat dus op operaties die daarna plaatsvinden, bijvoorbeeld omdat de vrouw pijn ondervindt of omdat er deuken of contourafwijkingen op de borst te zien zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een tepelhoftatoeage, tepelhofreconstructie of het verwijderen van een borstprothese. De plastisch chirurg moet zich nog wel aan dezelfde voorwaarden houden als de verzekeraar voordat die een operatie kan uitvoeren. Dat er naar verwachting toch meer vrouwen geopereerd kunnen worden, komt doordat vrouwen bij de verzekering in een "lang en niet-transparant proces terechtkwamen", constateerde de NOS na onderzoek. (NU)