DUBAI - In september opent WOOHOO de deuren in het hart van Dubai, waar AI-chef ‘Aiman’ gerechten samenstelt op basis van data.
Met deze technologische aanpak wil het restaurant voedselverspilling tegengaan en duurzaamheid bevorderen. WOOHOO, een restaurant dat zichzelf omschrijft als “dineren in de toekomst”, opent in september zijn deuren in het centrum van Dubai, vlak bij het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa. Het eten bij WOOHOO wordt voorlopig nog door mensen bereid, maar al het andere – van het menu tot de sfeer en de bediening – wordt ontworpen door een culinair groot taalmodel genaamd ‘Chef Aiman’. Aiman – een combinatie van ‘AI’ en ‘man’ – is getraind met tientallen jaren onderzoek naar voeding, gegevens over moleculaire samenstellingen en meer dan duizend recepten uit verschillende wereldkeukens, zegt mede-oprichter van WOOHOO, Ahmet Oytun Cakir.
Hoewel Chef Aiman niet kan proeven, ruiken of met zijn gerechten omgaan zoals een menselijke chef, analyseert het model de afzonderlijke componenten van een gerecht – zoals textuur, zuurgraad en umami – en stelt die vervolgens opnieuw samen tot verrassende combinaties van smaken en ingrediënten, aldus de ontwikkelaars van Aiman. De prototypes worden vervolgens verfijnd door menselijke koks die de combinaties proeven en aanwijzingen geven, onder leiding van de beroemde chef-kok Reif Othman uit Dubai. “Hun reacties op mijn suggesties helpen mij om mijn begrip van wat werkt verder te verfijnen dan alleen pure gegevens”, legt Aiman uit in een interview met het interactieve AI-model.
Het doel, zeggen de makers van Aiman, is niet om het menselijke element van koken te vervangen, maar om het aan te vullen. “Menselijk koken zal niet worden vervangen, maar we geloven dat (Aiman) de ideeën en creativiteit naar een hoger niveau zal tillen”, aldus Oytun Cakir, die ook directeur is van horecabedrijf Gastronaut. Aiman is ontworpen om recepten te ontwikkelen die ingrediënten hergebruiken die vaak door restaurants worden weggegooid, zoals vleesresten of vet, zei hij. Op langere termijn denken de oprichters van WOOHOO dat Aiman in licentie kan worden gegeven aan restaurants over de hele wereld, waardoor keukenafval wordt verminderd en de duurzaamheid wordt verbeterd. (HLN/Reuters)