IRAN - De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft woensdag de samenwerking met het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) opgeschort.
Vorige week stemde het parlement al in met het voorstel. Het besluit ligt gevoelig en zet de band tussen Iran en het Westen op scherp. Het IAEA is een organisatie van de Verenigde Naties die controleert of atoomprogramma's zich houden aan internationale wet- en regelgeving. Ook voert de organisatie inspecties uit. Dat mag het atoomagentschap nu niet meer doen in Iran. Als het IAEA inspecties wil uitvoeren, is daar eerst toestemming voor nodig van de Iraanse veiligheidsraad.
Een dag voor de Israëlische aanvallen op Iran, zo'n drie weken geleden, uitte het IAEA voor het eerst in twintig jaar kritiek op het Iraanse atoomprogramma. Het land zou de nucleaire verplichtingen niet nakomen. De resolutie hiervoor was een initiatief van de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. De VS wil dat Iran helemaal stopt met de verrijking van uranium, om te voorkomen dat Iran stiekem aan een kernwapen kan werken.
Iran ontkent dat en zegt dat het uranium alleen voor vreedzame doeleinden wordt verrijkt. Volgens president Pezeshkian schaart het IAEA zich met de kritiek achter de westerse landen. Ook heeft het atoomagentschap Iran niet verdedigd na de Israëlische en Amerikaanse aanvallen, wat Iran het IAEA kwalijk neemt. (Nu)