FUKUI - In Japan is de 60-jarige Shoji Maekawa vrijgesproken, bijna 40 jaar na de moord op een middelbare scholier in Fukui.
Op 19 maart 1986 werd het 15-jarige slachtoffer 's nachts thuis met messteken om het leven gebracht. Maekawa werd een jaar later aangehouden. Hij heeft zijn betrokkenheid bij het misdrijf altijd ontkend. De zaak groeide uit tot één van de bekendste voorbeelden van wat mensenrechtenorganisaties het "gijze-lingssysteem" van het Japanse strafrecht noemen. Maekawa zat in totaal zeven jaar onterecht vast.
De uitspraak kwam na een herziening van de strafzaak die begon in maart van dit jaar. De rechtbank oordeelde dat het bewijs waarmee Maekawa werd ver-oordeeld niet betrouwbaar was. Het was vooral gebaseerd op getuigenverkla-ringen die onder druk van de politie en met onjuiste aannames van het Open-baar Ministerie tot stand waren gekomen. De rechter constateerde verder dat één van de getuigen die verklaarde tegen Maekawa een huwelijkscadeau had gekregen van een politieagent. Centraal in het proces stonden de getuigenver-klaringen van zes mannen. Sommigen van hen beweerden dat ze op de dag van de moord een bebloede Maekawa onderdak hadden geboden of een lift hadden gegeven. Eén van hen verklaarde ook dat hij Maekawa had gezien, terwijl hij naar een bepaald tv-programma keek. Pas veel later werd geconcludeerd dat dat programma op de bewuste avond helemaal niet was uitgezonden.
Het onderzoeksrapport, al opgesteld in 1989, bleef meer dan drie decennia ver-borgen. Pas na toenemende druk van Maekawa's advocaten en een tweede her-zieningsverzoek werd het document vrijgegeven, samen met 287 andere bewijs-stukken die de politie had achtergehouden. Uit het bewijsmateriaal blijkt dat ook de andere getuigen aanvankelijk hadden verklaard op het moment van de moord geen contact met Maekawa te hebben gehad.
Volgens de rechter heeft het Openbaar Ministerie daarom niet aangetoond dat Maekawa de dader was en bestaat er aanzienlijke twijfel over of hij op het tijd-stip van de moord wel op de plaats delict aanwezig was. De politie beschikte niet over hard bewijs, zoals vingerafdrukken of voetafdrukken, die hem aan de moord zouden moeten koppelen. Maekawa heeft meerdere keren verklaard het slachtoffer nooit te hebben ontmoet. (NOS/NHK)