WASHINGTON - Het aantal Amerikaanse kinderen met overgewicht is tussen 1990 en 2022 verviervoudigd, blijkt uit nieuw onderzoek.
Obesitas onder kinderen neemt al jaren wereldwijd toe. Wetenschappers zien een toename van 253 procent in het aantal Amerikaanse kinderen met ernstige obesitas. Onder jongeren tussen zestien en achttien jaar is er een flinke sprong in het aantal diagnoses, blijkt uit een groot onderzoek onder 25.847 kinderen.
De gezondheidsrisico's van ernstig overgewicht op jonge leeftijd zijn enorm, benadrukken de onderzoekers. Zij zien bij kinderen met obesitas sterk verhoogde risico's op stofwisselingsziekten, beroertes en leveraandoeningen. Kinderobesitas verschilt van obesitas onder volwassenen, legt kinderarts Saskia Bouma uit. Zij is gespecialiseerd in obesitas bij kinderen. "Bij volwassenen zijn er duidelijke grenswaarden, maar bij kinderen verschillen die per geslacht en per leeftijd." Momenteel zijn er drie gradaties van kinderobesitas, waarbij de derde groep zeer ernstige obesitas heeft.
Maar volgens de Amerikaanse onderzoekers is er inmiddels ook een vierde en vijfde klasse noodzakelijk. Deze extreme categorieën zijn nodig om de zeer ernstige gezondheidsrisico's in te schatten. Ook blijkt uit het onderzoek dat alle kinderen in deze klassen, dus met een BMI hoger dan 40 of 50, insulineresistent zijn. Dat betekent dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline, waardoor er te veel suiker in het bloed achterblijft. Deze kinderen hebben een grote kans op onder meer diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Ook in Nederland ziet Bouma kinderen met een BMI van boven de 40. "We zien steeds meer tieners met diabetes type 2, terwijl dat een ouderdomsziekte is." De gevolgen van obesitas voor kinderen zijn dan ook heel groot. Vooral op de lange termijn zijn die volgens Bouma heel duidelijk: op volwassen leeftijd hebben veel mensen met overgewicht diabetes, een hoge bloeddruk en kanker.
De ontwikkeling beperkt zich niet tot de VS. Wereldwijd neemt het aantal kinderen met ernstig overgewicht toe, bleek uit eerder onderzoek van The Lancet. (NU)