PUNJAB - 's Werelds oudste marathonloper, Fauja Singh, is overleden als gevolg van een aanrijding. De waarschijnlijk 114 jaar oude atleet werd afgelopen zondag aangereden door een auto toen hij een weg overstak in zijn woonplaats in de Indiase deelstaat Punjab.
Hij overleed gisteren in een ziekenhuis aan de gevolgen van het ongeluk. Singh begon met hardlopen in 1994. Hij was toen ongeveer 83. Hij was een paar jaar eerder met zijn vijfde zoon naar Londen verhuisd. De reden dat hij begon, was het verlies van die zoon. Hij kreeg tijdens een storm een stuk rondvliegend metaal tegen zijn hoofd. "Rennen gaf Singh een een nieuwe focus in zijn leven", zei zijn voormalige coach tegen The New York Times. "Dat maakte het leven de moeite waard."
Wat volgde is een opmerkelijke sportcarrière. In 2010 liep hij zijn eerste marathon, die van Londen, in 6 uur en 45 minuten. Daarna volgden er meer, die van New York, Toronto en nog meer in Londen. In 2011, toen hij ongeveer 100 was, zette hij bij een atletiekevenement voor senioren in Toronto in de categorie 95+ op één dag acht wereldrecordtijden neer op looponderdelen tussen de 100 en 5000 meter. "Tussendoor ging hij even zitten en dronk wat thee", zei een organisator van het evenement tegen de krant. Drie dagen later liep hij de marathon van Toronto in 8 uur en 25 minuten. In werkelijkheid was hij 14 minuten sneller, maar hij kon in het gedrang pas 14 minuten na het klinken van het startschot de startlijn passeren. Al die prestaties leverden hem de bijnaam de Tulband Tornado op. Singh was een sikh, om geloofsredenen droeg hij tijdens het hardlopen altijd een tulband. In 2016 stopte hij met het lopen van marathons, maar hij liep nog wel elke dag 16 kilometer (10 mijl).
Op latere leeftijd keerde Singh terug naar zijn geboorteland. Hoe oud hij exact was, kon nooit worden vastgesteld. In de tijd dat hij geboren is, werden in India niet altijd geboorteaktes opgemaakt. Zelf hield hij 1 april 1911 als zijn geboortedatum aan. Omdat hij geen bewijs kon overleggen, zijn zijn records nooit officieel erkend. Singh zat daar niet mee. "Het maakt sommige mensen blij dat ze het in twijfel kunnen trekken, maar het maakt de vele mensen die het geloven gelukkiger." (NOS/AFP)