LONDEN - In het Verenigd Koninkrijk zijn acht gezonde kinderen geboren via een speciale behandeling waarbij telkens het DNA van drie mensen is gebruikt.
Door de nieuwe ivf-techniek hebben de kinderen veel minder kans op levensbedreigende ziektes. De moeders van de acht kinderen hadden mutaties in delen van hun cellen. Daardoor was de kans groot dat zij levensbe-dreigende ziektes zouden doorgeven aan hun kinderen. Met deze nieuwe techniek voor in-vitrofertilisatie (ivf) kunnen de artsen die mutaties omzeilen, blijkt uit het onderzoek in The New England Journal of Medicine.
De mutaties zitten in de zogenoemde mitochondriën. Dat zijn celstructuren die kinderen erven van hun moe-der. Mitochondriën dragen elk hun eigen set genen. Mu-taties in deze genen kunnen grote gevolgen hebben voor het kind. Zo is er veel kans op vroeg orgaanfalen, vroeg overlijden en een ontwikkelingsachterstand. Eén op de vijfduizend pasgeborenen heeft hier last van.
De nieuwe behandeling voorkomt dat risico door een donoreicel te gebruiken. Daarbij wordt eerst de eicel van de moeder bevrucht met het sperma van de vader. Daarna wordt het genetische materiaal uit de celkern overgebracht naar een gezonde, bevruchte donoreicel waarvan de celkern is verwijderd. Daardoor ontstaat een bevruchte eicel met een volledige DNA-set van de ou-ders, maar met gezonde mitochondriën van de dono-reicel. De eicel wordt vervolgens in de baarmoeder ge-plaatst.
Na de behandeling kwamen uit zeven zwangerschappen acht baby's: vier jongens en vier meisjes, onder wie een eeneiige tweeling. Eén persoon is nog zwanger na het ondergaan van dezelfde behandeling. Vijf van de kin-deren zijn nog jonger dan een jaar. Twee kinderen zijn inmiddels tussen de een en twee jaar oud en het andere kind is ouder. Alle acht kinderen waren gezond bij de geboorte. Eén kind ontwikkelde een urineweginfectie die werd behandeld. Een ander kreeg spiertrekkingen die vanzelf overgingen, schrijft The Guardian. Een der-de kind ontwikkelde een hoog vetgehalte in het bloed en een hartritmestoornis, die ook werd behandeld. Art-sen denken dat die aandoening verband houdt met een medisch probleem dat de moeder had tijdens de zwan-gerschap. Genetische tests toonden aan dat de baby's geen of een klein aantal gemuteerde mitochondriën hadden. Hoewel de aantallen te klein zijn om ziektes te veroorzaken, kan de ivf-techniek dus nog wel verbeterd worden. (NU/ belga)