NEDERLAND - De Europese Commissie begint een rechtszaak tegen de Nederlandse staat omdat die het treinvervoer in de komende jaren grotendeels aan NS heeft gegund.
Steen des aanstoots is dat het kabinet andere ver-voerders geen kans heeft gegeven mee te dingen. Het gaat om de zogeheten hoofdrailnetconcessie, waar het grootste deel van de treintrajecten in Nederland onder valt. Het Rijk heeft die concessie voor de perio-de 2025 tot en met 2033 enkele jaren geleden onder-hands aan NS gegeven.
Maar de Europese Unie vindt dat de overheid had moe-ten onderzoeken of ze ook andere vervoerders, zoals Keolis en Arriva, had moeten laten meedingen. Die vervoerders doen nu al een klein deel van het Neder-landse treinvervoer, maar zouden graag een grotere hap uit de taart nemen.
De Europese Commissie heeft Nederland al verschil-lende keren gezegd dat er een onderzoek moet komen om te kijken of de kleinere vervoerders inderdaad moeten kunnen meedingen. Maar de politiek heeft dit telkens geweigerd, zonder daar een afdoende onder-bouwing voor te geven, vindt Brussel.
De commissie had eerder al gedreigd naar het Euro-pese Hof van Justitie te stappen en voegt nu de daad bij het woord. "Concurrentie op de spoorwegmarkt is van essentieel belang om reizigers tegen lagere kosten aantrekkelijkere en innovatievere diensten te bieden", stelt de commissie.
Demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen (Open-baar Vervoer) vindt het jammer dat de Europese Commissie deze stap heeft gezet. Volgens hem was het onderhands gunnen van de concessie aan de NS in het belang van de reiziger. "Wij staan nog steeds achter ons verhaal", laat hij via een woordvoerder we-ten. Als de Europese rechter niet in het voordeel van de Nederlandse staat oordeelt, kan er een boete vol-gen. (Nu)