BRAUNA AM INN - Tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog worden in de Oostenrijkse plaats Braunau am Inn twee straten hernoemd, omdat ze verwijzen naar nazi's.
De grensplaats ten noorden van Salzburg is de geboortestad van Adolf Hitler. De twee straten zijn vernoemd naar componist Josef Reiter en entertainer Franz Resl, die beiden lid waren van de nazipartij. In de praktijk krijgen zo'n 200 huishoudens een nieuw adres.
De gemeenteraad van Braunau am Inn nam het besluit, in een geheime stemming, na een rapport waarin stond dat het behouden van de straatnamen tegen de Oostenrijkse grondwet is. Niet alle fracties in de gemeenteraad waren voor de straatnaamswijziging. De radicaal-rechtse FPÖ stemde tegen. Volgens de fractievoorzitter van de partij was dat om de ouderen in het plaatsje te beschermen. "De meerderheid van de inwoners is tussen de 70 en 90 jaar oud. Het is een enorme klus om documenten zoals kadasteraanmeldingen of testamenten te laten wijzigen. Velen voelen zich er gewoon overweldigd door."
Veel straten in Oostenrijk zijn al hernoemd vanwege hun associatie met het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder meer een straat in Linz ter ere van Ferdinand Porsche, oprichter van het luxe automerk. Maar 80 jaar na het einde van de oorlog zijn er nog steeds straten die niet zijn hernoemd. De Oostenrijkse regering werd een tijd bekritiseerd vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog en vooral, omdat die zichzelf lange tijd als slachtoffer zag in plaats van als deelnemer. Tijdens de oorlog werden in de Holocaust onder andere zo'n 65.000 Oostenrijkse Joden vermoord, omdat de nazipartij onder leiding van Hitler de uitroeiing van de Joodse bevolking van Europa tot doel had, evenals de uitroeiing van de Slavische volkeren en de Roma-bevolking.
In Braunau am Inn staat nog steeds het geboortehuis van Hitler. In 1938 werd dat onteigend door het naziregime en werd er een nationaal monument van gemaakt. Pas in 1977 werd het pand teruggegeven aan de familie die eerder eigenaar was. In 2016 werd het opnieuw onteigend om te voorkomen dat het een bedevaartsoord voor neonazi's zou worden. Sinds ruim een jaar is in het gebouw een politiebureau gevestigd, waar politiemensen onder meer trainingen op het gebied van de mensenrechten kunnen krijgen. (NOS/EPA)