PARAMARIBO – In Suriname is recent de Bond voor alle Werkers (BVAW) opgericht: een nieuwe vakbond die zich specifiek richt op de belangen van werknemers in de callcenterbranche.
Het initiatief komt op een cruciaal moment, nu duizenden Surinamers in deze sector werkzaam zijn onder uitdagende omstandigheden en zonder duidelijke vertegenwoordiging.
Jerrel Mc Intosh, initiatiefnemer en voorzitter van de BVAW, lichtte de oprichting toe aan de pers. “Het was een bijzonder moment, want callcentermedewerkers waren tot nu toe niet verenigd. Vanuit de werkvloer klonk er al geruime tijd een roep om een vakbond,” aldus Mc Intosh. Hij vertelde dat de lancering het resultaat is van twee jaar voorbereiding, met steun van de Nederlandse vakcentrale FNV.
De samenwerking met de FNV, een van de grootste vakbonden van Nederland, is volgens Mc Intosh cruciaal. “Zij ondersteunen ons financieel, maar vooral ook met kennis, advies en training. In Nederland werken vakbonden anders, maar zij leren ook van hoe wij het hier doen.” De hulp van de FNV moet bijdragen aan het ontwikkelen van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de callcentersector in Suriname.
De behoefte onder werknemers blijkt groot. Mc Intosh sprak met talrijke medewerkers die zich onterecht ontslagen voelen of niet weten bij wie ze terechtkunnen met klachten. “Het gaat niet alleen om het lage uurloon van minder dan drie euro, maar vooral om de arbeidsomstandigheden,” benadrukt hij. Callcentermedewerkers werken vaak lange uren met een headset op, wat kan leiden tot stemproblemen en andere beroepsziekten. Ook ontbreekt het vaak aan ergonomische stoelen, met alle gezondheidsrisico’s van dien.
Volgens Mc Intosh moeten werknemers kunnen terugvallen op een vakbond die hun belangen verdedigt. “Wij willen geen vakbond die alles overneemt, maar een bond die mensen traint om zélf op te komen voor hun rechten. Zij weten het beste met welke problemen ze zitten. Natuurlijk ondersteunen wij bij cao-onderhandelingen, maar werknemers moeten zelf actief worden.”
Werknemers kunnen zich aansluiten door een lidmaatschapsformulier in te vullen. De BVAW is bezig met de lancering van een website waarop men zich digitaal kan inschrijven. Na inschrijving worden werkgevers formeel geïnformeerd over de oprichting van de vakbond en de aansluiting van hun personeel.
“Werkgevers weten hoe het werkt,” stelt Mc Intosh. “In Nederland is het gebruikelijk dat werknemers vertegenwoordigd worden door vakbonden. Wij willen hier hetzelfde bereiken.” De BVAW gaat in gesprek met de grote spelers in Suriname, zoals Teleperformance en Yource. “We hebben onderzocht dat er momenteel zo’n 7.000 mensen in de callcentersector werken, een aanzienlijk aantal.”
De vakbond heeft realistische verwachtingen: Surinaamse werknemers zullen niet hetzelfde salaris ontvangen als collega’s in Nederland, waar het minimumloon voor callcenterwerkers ruim 14 euro per uur bedraagt. “Maar we gaan wel zoeken naar een middenweg en werken met de Surinaamse arbeidswet als uitgangspunt,” aldus Mc Intosh.
De komende periode gaat de BVAW trainingen verzorgen over ledenwerving en arbeidsrecht, terwijl de cao-onderhandelingen worden voorbereid. Mc Intosh hoopt dat er uiterlijk in het tweede kwartaal van volgend jaar een cao ligt, maar erkent dat dit afhankelijk is van het verloop van de gesprekken met werkgevers. “Het belangrijkste nu is dat medewerkers hun stem laten horen,” besluit Mc Intosh. “Want alleen samen kunnen we echt iets veranderen.”