Tadej Pogacar begint zaterdag als de grote favoriet aan de Tour de France. De 26-jarige Sloveen vond het in het verleden soms lastig om met de druk en meningen van buitenaf om te gaan, maar die tijd is voorbij.
Pogacar straalt in de Opéra de Lille het vertrouwen uit van een renner die dit seizoen 11 zeges behaalde in 22 koersdagen. In 2020, toen hij zijn eerste Tour won, was hij een schuchtere renner die weinig zei op persconferenties. Nu geeft de wereldkampioen open antwoord op alle vragen. Pogacar weet dat iedereen wat van hem vindt. Het maakt hem niet veel meer uit. "In het verleden vond ik dat moeilijker," zegt de kopman van UAE Team Emirates. "Maar het is nou eenmaal zo dat mensen altijd een mening over je hebben, wat je ook zegt of doet. Je kunt nooit iedereen tevreden stellen."
De drievoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk leest bewust niet veel over zichzelf. Begin april, in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen, noemde hij sociale media al "een gezwel dat onze samenleving aantast." En dus scrolt Pogacar zelden nog op zijn telefoon. "Sinds ik niet veel meer op sociale media zit, is mijn leven een stuk beter geworden."
De ophef over een scène in Unchained was dan ook grotendeels aan Pogacar voorbijgegaan. In een aflevering van de Netflix-serie over de Tour van vorig jaar is te zien dat de Sloveen in de gravelrit "fuck you" schreeuwt naar zijn grote rivaal Jonas Vingegaard, omdat de Deen niet op kop wil rijden. "Het is niet goed om je zo te laten gaan tegen iemand," zegt Pogacar. "Maar in alle sporten gebeurt het soms dat je iets zegt in de hitte van het moment waar je later spijt van hebt. Het is normaal dat je een scheldwoord gebruikt in het peloton als het stressvol is; veel meer renners doen dat."
Pogacar erkent dat er de afgelopen jaren veel spanning was tussen zijn ploeg en Visma-Lease a Bike, het team van Vingegaard. "Maar dat is logisch als je steeds met elkaar strijdt om de belangrijkste prijs in de sport: de eindzege in de Tour."
"Wij hebben veel respect voor elkaar. Dat is het mooie van sport: tijdens de wedstrijd doe je er alles aan. Maar je gaat niet over de grens. En na afloop is het klaar en feliciteer je elkaar." (Nu.nl)