NEDERLAND - Nederland doet het economisch goed. Maar er zijn aanzienlijke risico's, zoals de ongebalanceerde woningmarkt en de capaciteitsproblemen op het stroomnet.
Veel problemen hangen met elkaar samen. Klimaatmaatregelen zouden Nederland op lange termijn miljarden kunnen besparen. Nederland heeft recente economische schokken doorstaan dankzij "sterke instituties, geavanceerde infrastructuur en een zeer gekwalificeerde beroepsbevolking", schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuwe analyse. Terwijl Nederland zich opmaakt voor nieuwe verkiezingen, ziet de gezaghebbende Parijse denktank aanzienlijke risico's.
De risico's hebben met elkaar te maken en daarom moet er een samenhangende aanpak komen. Neem bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Bedrijven hebben arbeidsmigranten nodig, maar die hebben woonruimte nodig. Er moet dus voor genoeg woningen worden gezorgd.
De woningvoorraad groeit niet snel genoeg en een woning is te duur, constateert de OESO. De ambitie van het kabinet is al jaren om te zorgen voor 100.000 nieuwe woningen. Maar die ambitie wordt al jaren niet waargemaakt, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. (Nu)