Caster Semenya heeft het hoger beroep in haar zaak tegen de Zwitserse staat gewonnen. Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelden de 17 rechters...
die zich over de zaak hadden gebogen dat de Zuid-Afrikaanse atlete geen eerlijk proces heeft gehad bij het Zwitserse gerechtshof. In 2023 kwam het hof ook al tot die conclusie.
De inmiddels 34-jarige middellangeafstandsloopster is geboren met het XY-chromosoom, in plaats van het vrouwelijke XX-chromosoom. Daardoor maakt ze driemaal zoveel testosteron aan als andere vrouwen.
De internationale atletiekfederatie World Athletics stelde in mei 2019 een hormoongrens vast waar atletes die deelnemen aan de 400, 800 en 1.500 meter onder moeten blijven.
Semenya verzet zich tegen die regels, die bepalen dat atletes met afwijkingen in hun seksuele ontwikkeling hun testosteronspiegel medisch moeten verlagen door middel van hormoonremmers. In 2019 maakte ze de zaak aanhangig bij sporttribunaal CAS en een jaar later bij het Zwitserse hooggerechtshof. In beide gevallen werd ze niet in het gelijk gesteld.
De uitspraak van vandaag zal voor de regelgeving vooralsnog geen gevolgen hebben. Omdat de zaak niet was aangespannen tegen de atletiekfederatie, zag World Athletics geen noodzaak om de regelgeving aan te passen.
We blijven van mening dat onze regelgeving een noodzakelijk, redelijk en proportioneel middel is om eerlijke competitie te beschermen bij de vrouwen”, zei de federatie in 2023 na de eerdere uitspraak. “Iets dat het CAS en de Zwitserse staat ook al oordeelden. Met hen zullen we verder zoeken naar een definitieve beslissing. Tot die tijd blijven onze huidige voorschriften van kracht.”
Omdat de uitspraak van vandaag niets zegt over de rechtsgeldigheid van de regels van World Athletics, wacht voor Semenya nu weer een gang naar het gerechtshof in Zwitserland. Een terugkeer naar het CAS is wellicht ook nog een optie.
Semenya kreeg geen gelijk in haar klacht dat haar recht op privacy was geschonden. Ook werd haar klacht over discriminatie niet ontvankelijk verklaard.
In 2021 maakten we onderstaande explainer over de zaak-Semenya.
Omdat Semenya weigert hormoonremmers te slikken, mag ze al meerdere jaren niet meer uitkomen op haar geliefde 800 meter, de afstand waarop ze in 2012 en 2016 olympisch kampioen werd. Ook werd ze drie keer wereldkampioen op die afstand.
Inmiddels heeft ze zich toegelegd op coaching en aast ze niet op een terugkeer in de sport. Wel blijft ze zich inzetten voor andere atletes met afwijkingen in hun seksuele ontwikkeling. (NOS)