BERLIJN - De verkoop van Volkswagen in Noord-Amerika is de afgelopen drie maanden met 16 procent teruggelopen.
Dat komt door importheffingen die president Donald Trump heeft opgelegd voor Europese auto's. Afgelopen maandag meldde Mercedes-Benz al dat de verkopen in de Verenigde Staten met 9 procent zijn gedaald. Daarmee zijn twee grote Duitse autofabrikanten hard geraakt door de Amerikaanse heffingen. Trump wil de eigen economie beschermen door Amerikaanse bedrijven een extra belasting te laten betalen voor buitenlandse producten. Voor auto's uit Europa gaat het om een heffing van 25 procent.
Het maakt de voertuigen flink duurder. Trump hoopt dat Amerikanen daardoor vaker voor een auto van eigen bodem kiezen. Het is nog niet duidelijk of ze dat ook doen, maar het zorgt dus in ieder geval voor problemen bij de Duitse fabrikanten. Bij de dalende cijfers van Volkswagen moet wel worden aangetekend dat in het eerste kwartaal de verkopen in de VS juist 4,4 procent hoger waren dan een jaar eerder. Mogelijk hebben Amerikanen nog snel een Duitse auto gekocht voordat de heffingen golden.
De Duitse autosector zat al in de problemen. Naast teruglopende verkopen in de VS is er op de markt voor elektrische auto's hevige concurrentie vanuit China. Zo zag Mercedes-Benz zijn verkopen in China het afgelopen kwartaal met 19 procent teruglopen. Daarnaast hebben de Chinese elektrische auto's hun weg gevonden naar de Europese markt. Daar zijn ze in korte tijd zeer populair geworden vanwege onder meer de prijs. Dat irriteert de Europese fabrikanten en ook de Europese Commissie.
De Europese Commissie stelde vorig jaar dat er sprake is van oneerlijke concurrentie, omdat de Chinese autobouwers meer staatssteun zouden krijgen dan de Europese bedrijven. Brussel kwam daarom met importheffingen tot bijna 40 procent voor Chinese elektrische auto's. China was daar niet gelukkig mee en heeft tegenmaatregelen genomen. Ondertussen probeert de EU een handelsakkoord te sluiten met de Amerikanen. Trump had aanvankelijk gisteren als deadline gesteld. Maar afgelopen maandagavond maakte hij bekend die deadline op te schuiven naar 1 augustus. De komende weken willen beide kampen een akkoord sluiten dat niet alleen over auto's, maar over alle onderlinge goederenhandel gaat. Het is nog niet duidelijk hoe die deal eruit gaat zien. (NU/ Getty Images)